İçeriğe geç

Lünet Nedir Coğrafya

Lünet ne demek coğrafya?

Bezel, duvarda veya içbükey tavanda kemerli bir açıklık. Hilal şeklinde veya yarım daire şeklinde olabilir. Bezel, duvarda veya içbükey tavanda kemerli bir açıklık. Hilal şeklinde veya yarım daire şeklinde olabilir.

İnselberg nedir coğrafya?

Inselberg: Adatepe, kurak ve yarı kurak bölgelerdeki doğal kayaçlardan oluşan bir formdur. Ovada ince bir alüvyon örtüsüyle kaplı dik yamaçlı izole tepelerdir. Ravine: Nehir topografyasının bir parçası olan bu derin vadilerin yamaçlarında rüzgar erozyonu etkili olabilir.

Kumul nedir coğrafya?

Kumullar, rüzgar tarafından savrulan ve tek bir yerde toplanan kum tepeleridir. Kumulların oluşması için, bölgede kum ve sürekli bir bitki örtüsünün olması gerekir. Bazı çöl kumulları kilometrelerce uzunlukta ve birkaç yüz metre yükseklikte olabilir.

Galeri nedir coğrafya?

Galeri ormanları: Bunlar savanlarda küçük akarsular boyunca uzanan, genellikle 50-100 m genişliğindeki, bir akarsu ağı şeklinde uzanan ve her daim yeşil kalan nemli ormanlardır. Galeri ormanları adının nedeni, ağaçların galeri benzeri bir şekilde akarsuyu örtmesidir.

Plaj nedir coğrafya?

Plaj; Genellikle kumlu veya çakıllı, yüzmeye uygun kıyı alanı. Bir plajı oluşturan parçacıklar genellikle kum, çakıl, çakıl taşı ve çakıl taşları gibi kayalardır. Kumlu olanlara plaj denir.

Lülüt ne demek?

Lobet – Sıtma • Leuk – Topaç Lulut – Çitlembik.

Allojen nedir coğrafya?

Öncelikle kurak alanların, düzenli akışın olmadığı alanlar olduğunu, bunun istisnasının nemli bölgelerden doğan ve kurak alanlardan akan büyük nehirler (Nil, Kolorado, Seyhun ve Ceyhun gibi) olduğunu unutmamak gerekir (bu tür nehirlere allojenik nehirler denir).

Pediplain nedir coğrafya?

Jeoloji ve jeomorfolojide, pediplain (Latince pes, genitive pedis, “ayak” anlamına gelir) pedimentlerin birleşmesiyle oluşan geniş bir ovadır. Pediplainlerin oluştuğu süreçlere pediplanasyon denir. Jeoloji ve jeomorfolojide, pediplain (Latince pes, genitive pedis, “ayak” anlamına gelir) pedimentlerin birleşmesiyle oluşan geniş bir ovadır. Pediplainlerin oluştuğu süreçlere pediplanasyon denir.

Kaliş nedir coğrafya?

Kalişe tortul bir kayadır. Bu bağlar, sertleşmiş doğal çimento, kalsiyum karbonat ve çakıl, kum, kil ve alüvyon gibi diğer malzemelerle birleştiğinde kaliş oluşturur. Aridisol ve Morrisol’ün dünya çapında bulunduğu toprak tiplerinde bulunan kayadır.

Yardang nedir coğrafya?

Yardang, hakim rüzgar yönüne paralel uzanan, keskin sırtlarla ayrılmış ve ana hatları “U” şeklinde olan oluklardır. Kil ve silt gibi gevşek tortul kayaçların rüzgar tarafından aşınmasıyla oluşurlar.

Kumtaşı nedir coğrafya?

Kumtaşı, kum tanelerinin doğal bir çimento maddesi yardımıyla birbirine yapışmasıyla oluşan fiziksel tortul bir kayaçtır.

Ventifact nedir coğrafya?

Bir yüzü kesildiğinde, taş kararlılığını kaybedebilir ve diğer yüzü rüzgara maruz kalabilir. Üç eğimli yüzey üzerine desteklenen üçgen bir ventifakt. Ventifaklar kuru koşullarda yapılır ve genellikle obsidyen, çakmaktaşı veya kuvarsit gibi sert, ince taneli kayaçlardan yapılır. Bir yüzü kesildiğinde, taş kararlılığını kaybedebilir ve diğer yüzü rüzgara maruz kalabilir. Üç eğimli yüzey üzerine desteklenen üçgen bir ventifakt. Ventifaklar kuru koşullarda yapılır ve genellikle obsidyen, çakmaktaşı veya kuvarsit gibi sert, ince taneli kayaçlardan yapılır.

Mezra ne demek coğrafya?

Mezraa kelimesi, ekili alan, tarım yapılan yer anlamına gelen Arapça zer, ziraat kökünden gelir.

Ağıl nedir coğrafya?

Bir ağıl, koyun ve keçi sürülerinin gece kaldığı, çit veya duvarla çevrili açık hava ahırıdır. Genellikle yerleşim yerlerinden uzakta, kuru, güneye bakan bir yamaçta inşa edilir. Kış ahırları saz veya kiremitlerle örtülüdür. Bu tür kapalı çiftliklere genellikle mandıra denir.

Glasi nedir coğrafya?

Buzullar, çevredeki alana yayılan dağların eteklerindeki hafif eğimli ovalardır. Bu ova aslında diyagram yönünde içbükeydir. Enine kesiti düzdür ve çökelme yelpazelerinin aksine eğimli değildir. Tipik buzullarda ortalama eğim 2°’dir.

Nemlilik ne demek coğrafya?

Bu, belirli bir sıcaklıkta bir hava hacminin emebileceği maksimum nem miktarıdır.

Coğrafi terimler nelerdir?

adaptasyon, afet bölgesi, asit yağmuru, bağıl nem, basınç, biyocoğrafya, bulut, coğrafya, coğrafi konum, otlak, çevre, çığ, çöl, demografi, doğa, delta, ekvator, erozyon, fosil, fosil yakıt, genç nüfus, jeoit, göç, harita, hidrosfer, tepe, humus, iklim, kiriş, jeoloji ve kentleşme gibi daha birçok coğrafi terim…

Coğrafyada drenaj ne demek?

Drenaj, herhangi bir yerden suyu doğal veya yapay yollarla uzaklaştırmak için yapılan iştir.

Lav ne demek coğrafya?

Lav veya püskürme, volkanik patlama sırasında dışarı çıkan çok sıcak, sıvı ve akışkan erimiş maddedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir