E-arşiv ve e-fatura aynı şey mi?
E-fatura dijital olarak oluşturulup alıcıya teslim edilirken, e-arşiv faturası müşteriye hem çevrimiçi hem de kağıt formunda teslim edilebilir. Ancak müşteri kağıt fatura talep ederse, e-arşiv kullanıcıları faturayı yazdırabilir ve kaşe veya imza olmadan müşteriye gönderebilir.
E-arşiv mi e-fatura mı nasıl anlaşılır?
e-Arşiv’de belgeler mali mühür ve zaman damgası ile onaylanıp saklanırken, e-Fatura’da zaman damgası yoktur. e-Fatura ile gönderilen her fatura önce GİB’e gönderilirken, e-Arşiv ile GİB’e sadece ay sonunda bir raporla bilgi verilir. e-Fatura’da GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır.
E-arşiv ve e-fatura kimlere kesilir?
Çevrimiçi satış yapan ve brüt satış gelirleri vergi idaresi tarafından şu anda yayınlanan limitleri aşan mükellefler e-arşiv’e geçmek zorundadır. Mükelleflere ve e-fatura ödeyen olmayan gerçek kişilere kesilen tüm faturalar e-arşiv faturası olarak düzenlenecektir.
E-fatura yerine e-arşiv kesilirse ne olur?
E-fatura mükellefine e-arşiv düzenlenmesi nedeniyle bu e-arşiv faturası geçerli sayılmayacaktır. Bu durumda faturayı düzenleyen kişi e-arşiv faturasını iptal edip e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük süre tanınır.
E-faturadan e-arşive geçiş olur mu?
Önceki yıllarda şirket önce e-faturaya kayıt yaptırıp ardından e-arşivlemeye geçebiliyordu. Ancak vergi idaresinin son düzenlemesi e-arşiv göndermek için e-fatura kullanıcısı olma zorunluluğunu kaldırdı.
E-arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?
e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, mükellef olmayan son kullanıcılara yaptıkları satışlarda vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL’yi, mükelleflere yapılan satışlarda ise 6.000 TL’yi geçemeyecek.
E-Arşiv fatura nereye düşer?
Mükellefler, e-Arşiv uygulamasında elektronik belge olarak düzenledikleri faturayı, bu Tebliğin 7.1 ve 7.2 maddelerinde belirtilenler hariç olmak üzere, kağıt ortamında alıcıya teslim etmek zorundadırlar. e-Arşiv uygulamasında düzenlenen faturanın kağıt ortamında teslim edilmesi esastır.
E-fatura kimlere zorunlu?
Sektöre özgü yükümlülüklerin yanı sıra, 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri gelir elde eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekiyor.
2024’e-Arşiv fatura limiti ne kadar?
2024 yılında zorunlu fatura düzenleme limiti 6’dır.
E-fatura kimler için zorunlu 2024?
535 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılında brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2024 tarihinden itibaren elektronik faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi.
E-fatura geçmek için ne kadar ciro gerekir?
E-ticaret kullanıcıları için e-fatura zorunluluğu var mı? Evet, 2024’teki geçiş koşullarının bir parçası olarak, yıllık cirosu üç milyonun üzerinde olan şirketlerin e-faturaya geçmesi gerekiyor. Cirosu üç milyonun altında olanlar ise gönüllü olarak e-faturaya geçebilir.
E-Arşiv nedir, kimler zorunlu?
e-Arşiv, kurumların damgalı ve imzalı resmi faturaları PDF formatında son kullanıcılara iletmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Mali İdare tarafından belirli kurum ve kuruluşlar için zorunlu tutulan e-Arşiv uygulaması, kurumların hem zamandan hem de maddi maliyetlerden tasarruf etmesini sağlar.
E-Arşiv e-fatura farkı nedir?
E-Arşiv, hem e-Fatura mükellefi olmayan kurumlar arasındaki hem de kurumlar ile son kullanıcılar arasındaki faturalama süreçlerini dijitalleştirir. E-Fatura sisteminde faturalama süreci Gelir İdaresi sistemleri üzerinden yürütülürken, e-Arşiv sisteminde sadece Gelir İdaresi’ne raporlama yapılır.
E-Arşiv fatura muhasebeci kesebilir mi?
MUHASEBECİ E-ARŞİV FATURASI KESİNCE NE OLUR? Muhasebe departmanı tarafından kesilecek e-arşiv faturalarının tespiti üzerine vergi daireleri meslek mensubuna karşı işlem başlatma yetkisine sahiptir. Ayrıca, fatura muhasebe departmanının bilgisayarlarında kesildiğinde tüm sorumluluk muhasebeciye geçer.
1 ay geriye dönük fatura kesilir mi?
Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
E-arşiv fatura sisteme düşer mi?
Fatura karşı tarafa ulaştıktan sonra: E-fatura, alıcı firmaya ulaştıktan sonra sisteme girilir. Alıcı firma faturayı kendi sistemine entegre ettiğinde veya görüntülediğinde e-fatura sisteme eklenir.
E-arşiv fatura nereye düşer?
Mükellefler, e-Arşiv uygulamasında elektronik belge olarak düzenledikleri faturayı, bu Tebliğin 7.1 ve 7.2 maddelerinde belirtilenler hariç olmak üzere, kağıt ortamında alıcıya teslim etmek zorundadırlar. e-Arşiv uygulamasında düzenlenen faturanın kağıt ortamında teslim edilmesi esastır.
E-fatura nedir kısaca?
E-faturalar yeni bir belge türü değildir ve kağıt faturalarla aynı yasal özelliklere sahiptir. Vergi idaresi tarafından yönetilen e-fatura uygulamasının amacı, tek bir format ve standarda dayalı olarak satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır.
E-arşiv fatura için ne gerekli?
e-Arşiv faturası düzenlemek için öncelikle mali mühür veya e-imza belgesine ihtiyacınız var. Daha sonra Vergi Dairesi e-Arşiv Portalı veya Mikro Yazılım gibi özel entegratörler aracılığıyla sisteme kayıt olabilir ve e-Arşiv faturalarınızı çok kolay bir şekilde oluşturmaya başlayabilirsiniz.