İçeriğe geç

Erenler Diye Isimlendirilen Sufiler Nerede Yetişir

Sufiler nerede yetişmiştir?

Zahid döneminde Basra, Kûfe ve Horasan’da sufiler yetişirken, tasavvuf döneminde Mısır, Nişabur, Şam ve özellikle Bağdat olmak üzere İslam coğrafyasının her yerinde önemli sufiler yetişmiştir.

Tasavvuf Erenleri kimlerdir?

Türk tasavvufunda ve folklorunda, er-eren kelimesi “koruyucu” anlamında kullanıldığında, genellikle yukarıdaki ayetlere atıfta bulunur. Bu anlamda, erkekler ve kadınlar, Allah’ın dostluğunu kazanmış ve insanlara liderlik edebilen erdemli, fedakar ve cömert insanlardır.

Horasan sufilerin yetiştiği bölge neresidir?

Horasan Coğrafyasında Tasavvufun Yayılması Günümüzde Türkmenistan, Afganistan, Tacikistan ve İran gibi ülkeler Horasan topraklarını paylaşmaktadır. Önemli kültürel merkezler olan eski Horasan şehirlerinden bazıları şunlardır: Buhara, Semerkant, Merv, Nesâ, Serahs, Belh, Herat, Nişabur, Tus…

Sufiler neye inanır?

Sufiler kalbin saflığına ve Tanrı’ya yaklaşıp O’nu meditasyon, maneviyat ve ibadet yoluyla deneyimlemeye inanırlar. Maneviyatı tanımlamak zordur çünkü farklı insanlar bunun için farklı anlamlar taşırlar, ancak Sufiler ultra muhafazakar ortodoks Selefi/Vehhabi Müslümanlara kıyasla daha liberaldirler. 29 Ağustos 2014 Sufiler kalbin saflığına ve Tanrı’ya yaklaşıp O’nu meditasyon, maneviyat ve ibadet yoluyla deneyimlemeye inanırlar. Maneviyatı tanımlamak zordur çünkü farklı insanlar bunun için farklı anlamlar taşırlar, ancak Sufiler ultra muhafazakar ortodoks Selefi/Vehhabi Müslümanlara kıyasla daha liberaldirler.

Erenler diye kimlere denir?

Eren, Anadolu halk geleneğinde usta veya ustanın ustası olarak kullanılırken, dini ortamlarda bir aziz olarak kullanılır. Ayrıca İren veya Yiren olarak da adlandırılır. Ayrıca bir aziz olarak da adlandırılır. Kendilerini doğanın ve evrenin işleyişine ve yollarına adamış ve doğrudan onlardan öğrenmeyi misyon edinmiş kişilerdir.

Erenler soyu nereden gelir?

Horasan’dan gelen dervişlere Horasan evliyaları denirdi. Aslında Hacı Bektaş da Baba İlyas gibi Horasanlı olarak anılırdı. Daha sonra bir gelenek haline gelen bu adlandırma, kitlelerin istiladan kaçmak için izlediği yolu ve dervişleri buna zorlayan kitlesel göçü hatırlatır.

Anadolu Erenleri kimler?

Abdal, Evliya, Kutsal, Gazi, Pir, Seyyid ve Şeyh gibi isimlerle anılan bu kişilere Ahit, Alim, Baba, Dede, Şehit, Veli, Zahit gibi isimler de verilmiştir. Bunlar yüzyıllardır toplum üzerinde etki bırakmış manevi üstünlüğe sahip kişilerdir. Bu kişilerin özellikle aktif olduğu bölgelerden biri de Sivas’tır.

Horasan bugün neresi?

Horasan Eyaleti, İran’ın kuzeydoğusunda ve doğusundaki bölgedir. Horasan, Farsça bir kelimedir ve “güneşin doğduğu yer” anlamına gelir. Horasan’da Persler, Horasan Türkleri, Türkmenler ve Kürtler yaşar.

Horasan hangi ilimiz?

Kars-Erzurum karayolu üzerinde bulunan Horasan, demir yolunun geçtiği bir ilçedir. Tarihi Urartular dönemine kadar uzanan Horasan, Aras Nehri kıyısına kurulmuştur.

Horasan Erenleri nerede?

Nevşehir ve çevresinde bu isimlerle anılan ve Horasan Ereni olarak bilinen kişiler vardır. Bu kişilerden bazılarının yazılı kayıtları vardır ve isimleri bugüne kadar localar, mezarlar veya türbeler aracılığıyla korunmuştur. Ancak çoğu sözlü gelenek yoluyla günümüze aktarılmıştır.

Sûfîler namaz kılar mı?

İslam’ın gönülsel/ezoterik yönünü tesis etmeye çalışan Sufiler arasında dua bu konumunu kaybetmemiştir. Dua, hem zühd ve tasavvuf çağında hem de mezhepler çağında, Yüce Tanrı ile yeniden birleşmenin bir aracı olarak görülmüştür.

Sufilik İslamda var mı?

Sufiler ayrıca misyonerlik ve eğitim faaliyetleri aracılığıyla İslam’ın yayılmasında önemli bir rol oynamışlardır. Modern zamanlarda Sufi tarikatlarının göreceli düşüşüne ve köktendinci İslamcı hareketlerin (Selefilik ve Vehhabilik gibi) saldırılarına rağmen, Sufizm İslam dünyasında önemli bir rol oynamaya devam etmiş ve ayrıca misyonerlik ve eğitim faaliyetleri aracılığıyla İslam’ın yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Modern zamanlarda Sufi tarikatlarının göreceli düşüşüne ve köktendinci İslamcı hareketlerin (Selefilik ve Vehhabilik gibi) saldırılarına rağmen, Sufizm İslam dünyasında önemli bir rol oynamaya devam etmiştir.

Sûfîler hangi mezheptir?

Ülkede Nakşibendi, Kadiri ve Şazelilik gibi bazı Sufi mezhepleri de aktiftir. Sufilerin sayısı yüzyılın başından bu yana önemli ölçüde azaldı ve çoğu Sufi kendini Sünni olarak tanımlıyor.

İlk sûfî kimdir?

“Sûfî” lakabıyla anılan ilk kişi; bir rivayete göre Câbir b. Hayyan’dır (ö.

Sofi hangi mezheptir?

Tasavvuf yaşam tarzını benimseyerek Tanrı’ya yakınlaşmayı amaçlayan kişi. Manevi ve içsel yaşam biçimi, İslam’ın zahiri ve batıni kuralları çerçevesinde yaşanır. Tasavvuf yaşam tarzını benimseyen ve bu şekilde Tanrı’ya yakınlaşmayı amaçlayan kişi.

Anadolu’daki ilk mutasavvıf kimdir?

Um. Tarihte bilinen ilk büyük Türk Sufisi unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrahim bin İlyas Yesevi’dir. “Hace Ahmed Yesevi”, “Hazret-i Türkistan” olarak da bilinir, Yesevizm adı verilen Sufi hareketinin mimarı, bir İslam alimidir.

Sufilerin özellikleri nelerdir?

“SUFİ” ADI NEREDEN GELİYOR? Sufileri diğer alimlerden ayıran ilk özellik, görevlerini yerine getirmeleri ve haramlardan kaçınmalarının yanı sıra, önemsiz işler denilen boş ve anlamsız uğraşlardan da vazgeçmeleri ve kendileriyle hedefleri arasında ortaya çıkan her türlü bağlantıdan kaçınmalarıdır. Allah’tan başka hedefleri yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir