Müntehabat nedir?
İslam dünyasında, büyük ciltli eserlerden belli bölümlerin veya konuların seçilmesi, tekrarların çıkarılması, özetlenmesi, bazen de yazarları tarafından yeniden düzenlenmesiyle meydana getirilen kitaplara, ayrıca tanınmış yazarların eserlerinden derleme yapılarak oluşturulan eserlere müntehab (muntehabât) denir.
Müntahabat ne demek?
İsim, eski Seçilmiş yazılar veya eserler.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin bozulmasıyla kullanılan bir terimdir.
Müşabehet ne demek TDK?
Bilmecede cāmiʻ, muşahehat (benzerlik) demektir. Mantık kitaplarında benzerlik şu çeşitlere ayrılır: 1. İki şey arasındaki benzerlik bir nevi ise buna Mümâselet denir.
Müntehabat-ı Eşar kime aittir?
Müntahabat-ı Eş’ar (Türkçe: Seçme Şiirler, Osmanlıca: منتخبات اشعار): İbrahim Şinasi’nin şiirlerini topladığı bir eserdir. Bu eserde çeşitli türlerde şiirler yer almaktadır. Şiirleri biçim ve içerik olarak tamamen değişmiştir.
Müntehabat kimin eseri?
MÜNTEHABÂT-I EŞ’ÂRIM / DİVAN-I ŞİNASI (ŞİNASI) Yeni Türk edebiyatının öncülerinden İbrahim Şinasi’nin eski ve yeni üsluptaki şiirlerinden oluşan eser.
Müntehabat-ı Türkiyye kimin eseri?
Türk sözlükçülüğünün önemli isimlerinden İngiliz sözlükçü James W. Redhouse tarafından Müntahabât-ı Türkiyye adıyla 1842 yılında yayıma hazırlanan eser, dört yıllık bir çalışmadan sonra ancak 1269 (1852-53) yılında Müntahabât-ı Lügât-ı Osmâniyye adıyla yayımlanabilmiştir.
Mübtezel ne demektir?
TDK’ya göre “bağımlı” kelimesi onurunu kaybetmiş insanlar anlamına gelir. Çöpün bir diğer anlamı ise bolluğu nedeniyle değerini yitirdiği için değersizdir.
Mülahat ne demek?
Arapça lḳy kökünden gelen mulāḳā(t) ملاقاة “karşılaşma, karşılaşma” kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Muaveneti ne demek?
Muavenet-i Milliye (Osmanlıca: معاونت مليه, “Milli Yardım”), 1910-1923 yılları arasında Osmanlı Donanması’nda görev yapan bir torpido botuydu.
Müşteref ne demek?
Ehren, birine şeref vermek ve onuru göstermek anlamına gelirken, müşerref kelimesi şerefli anlamına gelir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nazik bir ifade olarak kullanılır.
Uhuvvet nedir?
Arapça kökenli bir kelime olan “kardeşlik” 10. yüzyılda edebiyata girmiştir. Türkiye’de ve diğer İslam ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı dostluktur. Aynı kelime, kardeş kadar birbirine yakın olan insanlar için de kullanılır.
İstiare nedir TDK?
Türk edebiyatında metafor, bir sözcüğü kendi anlamının dışında kullanarak bir şeyi benzediği başka bir varlığın adıyla anma sanatıdır.
Mübtedî ne demek?
Tasavvuf yoluna giriş, ilk merhale ve sülûkun başlangıcı anlamına gelen bir terimdir.
Tacidar ne demek TDK?
taç, taçlandırılmış, taçlandırılmış, sultan, hükümdar.
Müntehabat-ı Türkiyye nedir?
MÜNTAHABÂT-I DURÛB-I EMSÂL-ATALAR SÖZÜ (AHMET VEFİK PAŞA) Türk devlet adamı ve Türkiye’nin ilk Türkolog ve Türkçülerinden Ahmet Vefik Paşa’nın Türk atasözlerini topladığı eseridir. Bu eser daha önce Atalar Söz – Türkî Durûb-ı Emsâl ismiyle yayımlanmış olan eserin genişletilmiş halidir.
Müntehabat-ı tasvir-i efkar nedir?
MÜNTEHABÂT-I TASVÎR-İ EFKÂR, İKİNCİ KISIM: MÜBÂHASÂT-I EDEBÎYE (ŞİNASİ) Eser, Şinasi’nin vefatının ardından Ebüzziya Tevfik’in Ruzname-i Ceride-i Havadis gazetesi ile bir haberle başlayıp dil tartışmasına dönüşen yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.
Eşar ne demek?
eshar: antik dildeki şiirler. Şiir kelimesinin çoğuludur.
Müntehabat-ı Türkiyye kimin eseri?
Türk sözlükçülüğünün önemli isimlerinden İngiliz sözlükçü James W. Redhouse tarafından Müntahabât-ı Türkiyye adıyla 1842 yılında yayıma hazırlanan eser, dört yıl süren bir çalışmanın ardından ancak 1269 (1852-53) yılında Müntahabât-ı Lügât-ı Osmâniyye adıyla yayımlanabilmiştir.