Samsun’un diğer adı nedir?
Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsun ismi ne demek?
İsmin İbranice kökenli olduğu görüşüne göre, İbrani lider Samson Karadeniz kıyısına gelerek bir şehir kurmuş ve şehre kendi ismini vermiştir. Başka bir görüşe göre ise isim Nuh’un oğullarından biri olan Sam’dan türemiştir.
Samsun’un hayvanı nedir?
Samsun İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nın resmi maskotu olan Çakır, aynı zamanda Yılport Samsunspor’un da maskotu oldu.
Amisos adı nereden gelir?
Günümüzde Yunan tarihçileri tarafından söz konusu kelimenin Yunanca değil Palask olduğu kabul edilmektedir. Amisos isminin bölgeye deniz yoluyla gelen Yunanlılardan gelmediği, Amasia gibi Anadolu kökenli bir kelime olması daha olasıdır.
Samsunun simgesi nedir?
Bu alan; peyzajı, süs havuzları ve tabii ki Atatürk Anıtı ile Samsun’a gelen ziyaretçilerin ilk temas noktasıdır. Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmıştır.
Samsun’un neleri ünlü?
Kestane balı, erik posası, kırçan, yürütayak veya galdirik, dımak, terme pilavı gibi özel ürünler doğanın sunduğu eşsiz lezzetlerdir. Fasulyeli Çarşamba mısır çorbasıTerme Pita.Kavak kaz tiriti.Çarşam keşkeği.SalıpazarıKestane balıYakakent mantısıBafra nokulu.Samsun simit. Daha fazla yazı …•13 Mayıs 2023
Samsun’u kim fethetti?
Samsun, Samsun Kalesi’ni yaptıran Danişmentliler tarafından güçlendirilmiş ve 1178 yılında II. Kılıç Arslan tarafından Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır.
Samsun hangi soydan?
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökenleri büyük ölçüde Oğuz boylarına kadar uzanmaktadır. Birçok Oğuz boyu, özellikle Çepni boyu, Alayuntlu, Bayındır, Çavuldur, Yüreğir ve Karkın, bölgeye gelip yerleşmiştir.
Samsun’un en büyük ilçesi hangisidir?
Samsun’un kasaba ve köylerinde yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En kalabalık ilçe 312.332 kişiyle İlkadım’dır. En az nüfusa sahip ilçe ise Yakakent’tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1’dir.
Samsun en büyük kaçıncı il?
İller listesi№İlNüfus13Hatay1.544.64014Manisa1.475.71615Kayseri1.445.68316Samsun1.377.
Samsun’un en meşhur yeri neresidir?
Samsun’da doğal güzellikler açısından Şahinkaya Kanyonu birinci sırada yer alıyorsa, Nebiyan Dağı ikinci sırada yer alıyor. Ancak Nebiyan Dağı’na giden arkadaşlar, güzel manzaranın tadını çıkarmak için halkın Sivri dediği dağın tepesine tırmanmak zorunda kalıyor.
Samsun’un hangi yemeği?
Fasulye diblesi, közlenmiş salatalık, lahana dolması, mısır çorbası, keşkek, tirit, kıymalı pide ve kıvratma gibi lezzetler Samsun’un en popüler yemekleri arasındadır. Seyahat eden gurmelerin sık uğrak yerlerinden biri olan Samsun’dan dönerken birkaç yerel lezzet alabilirsiniz.
Samsun’un eski adı ne?
Bu dönemde şehrin adı Samsun olmasına rağmen sancağın adı olarak “Canik” adı kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde idari kararname ile il ilan edilen şehir, bugün hala “Samsun” olarak bilinmektedir. Tarih Öncesi Dönem Samsun’da yerleşim tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.
Samsun soyu nereden gelir?
Samsun isminin Yunanca “Amisos” kelimesinden geldiği düşünülse de, bu kelimenin kökeninin Yunan öncesi dönemlere dayanması daha olasıdır. Günümüzde Yunan tarihçiler tarafından söz konusu kelimenin Yunanca değil, Palask olduğu kabul edilmektedir.
Samsun neden önemli?
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biri Atatürk’ün Samsun’a çıkışıdır. Türk milleti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra kötüleşen koşullarda kurtuluş ararken, büyük bir lider, Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “kurtuluş”un yolunu açtı.
Bafra hangi ildedir?
Bafra, Samsun’un 51 km batısında yer almaktadır.
Kara Samsun ismi nereden gelir?
Yangını surların dışından gözlemleyen Türkler şehre “Kara Samsun” adını verdiler çünkü siyah duman haftalarca için için yanıyordu. Bu isim bugün hala halk arasında kullanılmaktadır.
Bafra nedir kelime anlamı?
İlçenin adı M.Ö. 521 yılında Fenikeliler döneminde ticaret gemilerinin yanaştığı koylara inşa edilen ticaret evlerine verilen “bafira” veya “bavra” isminden geldiği sanılmaktadır. Luwi dilinde Kızılırmak’a verilen “Ba-Hura” (Büyük Nehir) isminden geldiğini söyleyenler de vardır.
Samsun’un en meşhur yeri neresidir?
Samsun’da doğal güzellikler açısından Şahinkaya Kanyonu birinci sırada yer alıyorsa, Nebiyan Dağı ikinci sırada yer alıyor. Ancak Nebiyan Dağı’na giden arkadaşlar, güzel manzaranın tadını çıkarmak için halkın Sivri dediği dağın tepesine tırmanmak zorunda kalıyor.